Zip line-turer i Costa Rica

zip line costa rica

Costa Rica är ett land fullt med underbara, vackra och spännande äventyr och “zip line-turer” där man susar mellan trädtopparna i en sele kopplad till en stålvajer är ett av de bästa och mest populära äventyren. Zip line-turer (“zip lining” på engelska) finns över hela världen men en av de vackraste och längsta banorna finns i Costa Rica.

I trakterna kring Monteverde finns något som kallas för molnskog, vilket är en fuktig men relativt sval regnskog som ligger högre upp i bergen och emellanåt täcks av moln. Där har man byggt plattformar och knutit samman dem med dessa stålvajrar, som man sedan åker på.

Såhär går det till

Först blir man skjutsad till turområdet där man får ta på sig säkerhetsutrustningen och få instruktioner för hur man ska göra. Man klättrar sedan upp i den första plattformen och även om man är högt uppe i trädkronorna så är höjdkänslan ändå inte total då vegetationen är så omfattande att man mestadels bara ser andra trädkronor.

En och en får sedan koppla upp sig på stålvajern (med hjälp av guiden). Sen kastar man sig ut och flyger fram över landskapet med trädkronor och vegetation under en. Känslan är fantastisk och det känns ungefär som jag kan tänka mig att Tarzan borde känna sig när han flyger fram med lianer i djungeln! Vissa turer är korta och enkla medan andra är längre och lite snabbare. Den längsta är flera hundra meter när man åker över en dalgång. Ibland kan man då helt åka in i ett moln så att man helt och totalt omsveps av det och det enda man ser och hör är dimma. En mycket besynnerlig men fantastiskt spännande känsla!

 

Bokning

Det finns flera bolag som arrangerar turer och man behöver inte boka långt i förväg. Lättast är att göra det på plats i Monteverde och se vilka som har tider som passar er bäst. Priserna ligger på cirka 50-100 USD.


by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *