Fallskärmshoppning på Nya Zeeland

Att hoppa med fallskärm från ett flygplan kan vara både fruktansvärt skrämmande men även väldigt häftigt och adrenalindrivande. Känslan av att falla fritt rätt ned mot marken kommer innebära en skräckblandad förtjusning. Väljer du att fara till Nya Zeeland för att fallskärmshoppa så är det Queenstown som har de bästa förutsättningarna för just det. Där kommer man även att mötas av en storslagen utsikt när man hoppar, men om man klarar av att njuta av den utsikten låter vi vara osagt.

Ett fallskärmshopp utförs normalt på mellan 3000 och 4000 meters höjd. Anledningen till att man inte hoppar från högre höjder är att det då skulle behövas syrgas. Fallhastigheten är på ett ungefär 200 km/h – ganska fort går det alltså – och man får falla fritt i cirka 1 minut innan man ska dra för att veckla ut fallskärmen. Det finns även en reservfallskärm som vecklas ut om den andra av någon anledning inte är utvecklad när man kommer ned till en viss höjd – som är förinställd.

Det finns även styrhandtag på fallskärmen vilket gör att hopparen själv kan bestämma vart landningen kommer att ske. Men man måste ju även ta sig upp till höjden man ska hoppa från innan själv hoppet – och det görs med hjälp av en kort flygplansfärd som tar mellan 15 och 30 min – helt beroende på vad det är för typ av flygplan som används.

Credit: graur razvan ionut /freedigitalphotos.net

Credit: graur razvan ionut /freedigitalphotos.net

Priser

Fallskärmshoppning på Nya Zeeland kostar mellan 1500 och 2500 kronor beroende på vilken höjd man vill hoppa från. Det finns flera företag som erbjuder fallskärmshoppning och priserna skiljer även lite mellan företagen. Men det är alltså inte så jättedyrt.

Det som däremot är riktigt dyrt om du vill fallskärmshoppa på Nya Zeeland är att ta sig dit. En flygresa tur och retur från Stockholm till Queenstown går normalt på ca 15.000 kr. Väldigt mycket pengar alltså.

Priserna på hotell är medelhögt. Man kan utan problem få tag på hotell som kostar under 1000 kronor per natt för två personer i dubbelrum, men då kan man inte förvänta sig att få något överflödigt och lyxigt hotell.

Hoppa fallskärm i Sverige?

Det går förstås utmärkt att hoppa fallskärm i Sverige också. Det är rätt mycket dyrare än på Nya Zeeland, mellan 2.000-3.000 kr för ett tandemhopp beroende på var du hoppar i Sverige (det är billigast nära Stockholm). Såhär kan det gå till när man hoppar i Sverige.

 


by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *