Bergsklättring i Spanien

Spanien är ett av de allra bergigaste länderna i hela Europa, och därför är det även ett utmärkt ställe för bergsklättring. Den som åker på semester för att klättra ska definitivt resa till Marbella, för bara 9 mil därifrån ligger den lilla byn El Chorro som är vad man skulle kunna kalla Europas Mecka för klättrare. Byn bjuder på otroligt fina förhållanden för klättring i världsklass och det finns många olika leder man kan klättra, i många olika svårighetsgrader. Precis som det finns enklare leder som passar nybörjaren så finns det också väldigt svåra leder som passar den vane och erfarne klättraren.

Det finns i El Chorro också något väldigt intressant som heter Camino del Rey, vilket på svenska betyder kungens väg. Det är en typ av gångväg gjord längs en bergvägg över 100 meter upp i luften. Berget ligger vid en flod och ursprungligen så byggdes gångvägen för att arbetarna vid vattenkraftverket som fanns i närheten enkelt skulle kunna transportera sig till arbetet. Att gå efter denna är precis som klättringen inget att rekommendera för höjdrädda personer, men då gångvägen bitvis är i väldigt dåligt skick så finns självklart en stålvajer som löper längs bergväggen som man kan säkra sig i.

Här nedan kan ni se en video som visar hur det är att gå längs Camino del Rey.

Boende och transport

Den mesta klättringen är gratis, bortsett från om man måste hyra utrustning. Det bästa sättet att ta sig till Marbella är genom att flyga till Malaga och sedan ta tåg eller buss vidare till Marbella. Alternativt kan man också hyra en bil vilket brukar vara ganska billigt i Spanien, och även att rekommendera då det underlättar turerna till El Chorro. Flyg till Malaga från Stockholm brukar kosta ungefär 1500 kronor per person för en tur- och returresa.

I Marbella finns en rad olika hotell att välja mellan, och de kostar från 500 kronor per natt och uppåt för ett dubbelrum. I och med att det är en bit att åka till El Chorro så kan man även överväga att bo där, då det faktiskt finns ett hotell där. Dock är det inget att rekommendera då det i övrigt inte finns något att göra där. Det finns inte ens en riktig livsmedelsaffär.


by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *