Bestig Kilimanjaro

Den som vill bestiga ett riktigt högt berg bör fundera på att bestiga Kilimanjaro som ligger i Tanzania i Afrika. Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och är hela 5895 meter högt – men trots det behövs ingen specialutrustning för att ta sig upp till toppen, och de flesta klarar av det – även om man inte har någon erfarenhet av bergsklättring sedan tidigare.

Att bestiga Kilimanjaro bjuder ändå på en riktig utmaning och ett riktigt äventyr. Områdena längs de vandringsleder som man vanligtvis håller sig till vid bergsbestigningen bjuder också på en storslagen och väldigt varierande natur och otrolig utsikt.

kilimanjaro

Det bästa alternativet för den som vill bestiga Kilimanjaro är att boka en paketresa av någon av de många arrangörerna som arrangerar bergsbestigningar till Kilimanjaros topp. Priset brukar normalt vara ganska högt, cirka 30 000 kronor per person kan man räkna med. Men då ingår både flyg från Sverige, guider, hotellövernattningar, den mesta maten och även några andra aktiviteter före och efter bergsbestigningen.

Alternativet finns självklart att man ordnar hela resan själv och kanske även bestiger berget själv, utan guide. Då får man ju bestiga i den takt man själv tycker är lagom – och man har möjlighet att hålla antingen ett snabbare eller långsammare tempo än de guidade turerna. Dock så bör man på grund av säkerhetsskäl aldrig bestiga Kilimanjaro själv, utan man ska alltid vara minst två personer tillsammans. Man bör även tänka på att det är väldigt viktigt att man spenderar lite tid i Tanzania innan för att acklimatisera sig till den höga höjden. Har man möjlighet bör man helst vara där en hel vecka innan och kanske även bestiga någon mindre topp innan man ger sig på att bestiga Kilimanjaros högsta topp. I och med att toppen ligger på nästan 6000 meters höjd så finns det stor risk att drabbas av höghöjdsjuka om man inte är tillräckligt acklimatiserad.

Vandringen upp på toppen kommer i vilket fall att bjuda på både med- och motgångar. Man kommer känna sig trött och less ibland medan man känner sig positiv och sprudlande av energi ibland. Men oavsett hur man känner sig så kommer det vara värt det då man väl når toppen. Det kommer utan tvekan att bli ett minne för livet.

Nedan kan ni se en intressant dokumentär som följer en erfaren bergsguide och man får i dokumentären se hur det kan gå till då man bestiger Kilimanjaro.


by with 2 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *