Åka till rymden

Att åka med flygplan till våra semesterorter är idag något alla tar för givet – men tänk om själva flygresan vad semestermålet? Det kanske låter konstigt, men tekniken utvecklas och även våra resmål. Du kanske redan har läst om det i vetenskapsmagasin och tycker det låter som ren science fiction. Vi talar inte om en ny ort eller paradis-ö, vi talar naturligtvis om rymden. Eller närmare bestämt: Rymdresor.

 

Att åka till rymden har länge varit få förunnade och bara en handfull människor har sett vår vackra planet från distans. Men idag är det annorlunda, rymdturism och rymdresor har aldrig tidigare varit mer angeläget, och inom bara något år så kommer de första resorna att börja avgå. Många experter menar idag att kommersiella rymdresor bara är början på en helt ny bransch och industri, inte helt olikt när de första kommersiella flygplanen började transportera människor mellan kontinenterna.

rymdturism

Men hur går det egentligen till rent praktiskt om man vill åka på en rymdresa? Eftersom det är ett sådant nytt och outforskat område så är ämnet kantrat med massor utav frågor och funderingar. Men oroa dig inte, fortsätt läs och du kommer få svaren.

Vad innebär en rymdresa?

I dagsläget när man talar om kommersiella rymdresor så talar man dock vanligtvis om resor till jordens stratosfär. D.v.s. den punkt där atmosfären övergår till det övre och första lagret, det är även vid detta tillfälle man upplever tyngdlöshet och kan se jordens krökning. De flesta kommersiella bolag satsar i skrivande stund alltså på flygresor som tar en till ovanstående höjd under en viss period för att sedan sakta falla tillbaka mot jorden till följd av gravitationen. Däremot existerar det även projekt och forskning kring resor ut i rymden, och till och med till månen! Det sistnämnda ligger dock en bort bit i framtiden.

Priser för rymdresor

Priset för en rymdresa är som du säkert redan misstänkt lite dyrare än en charter till Gran Canaria, och dessutom är väntetiderna och kölistorna väldigt långa. Men priset för en rymdresa varierar mellan 1.4 miljoner kronor upp till 2 miljoner kronor beroende på med vilket bolag man väljer att åka.

Här kan du boka

De första kommersiella flygningarna till rymden (eller stratosfären) sker redan år 2014, och kan enklast bokas hos följande leverantörer.

  • Upplevelsepresent.se (Samarbetar med Virgin Galactic)

Om 5-6 år så kommer dock utbudet utav flygbolag vara betydligt större, och antagligen också antalet reseagenter och bokningsställen. Framstegen inom den privata rymdindustrin, både för turism och forskning sker med rasande fart – så bli inte förvånad om det blir årets julklapp om 10 år!


by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *