Dyka med vithajar i Sydafrika

Utanför Gaansbaai i Sydafrika finns ett av de bästa vithajsvattnena i världen. Här kan man också åka på vithajssafari, eller dyka med vithajar, om man så vill. Dyka är i och för sig ett felaktigt ordval då man inte behöver dykutrustning utan endast cyklop. Man befinner sig vid vattenytan och ser på de vilda hajarna via en metallbur.

Så här går det till

Även om vithajsdyk finns på flera platser i världen så är det just upplevelsen utanför Gaansbaai i Sydafrika som beskrivs i detta äventyr. För att kunna göra detta behövs ingen dykutrustning och då förstås heller inget dykcertifikat. Man tittar på vithajarna från under vattnet med hjälp av cyklop i säkerheten av en metallbur som sänks ned bredvid båten. Luften får man genom att andas över ytan och sen hålla andan under vattnet.

Vithajssafari utgår ifrån orten Gaansbaai och sen tar det lite drygt 1h med en snabb motorbåt till att ta sig ut till platsen där vithajarna brukar befinna sig. Vid denna plats så häller guiderna i fiskrens och blod i vattnet för att locka till sig hajarna. Seriösa guider häller inte i riktig “mat”, som tex fiskar då man inte vill vänja hajarna vid att få mat i samband med människor – vilket kan vara farligt för människor och i slutändan förödande för hajarna också. Vithajar har tyvärr redan dåligt rykte!

När, eller om, en vithaj sedan dyker upp sänks man ned i en metallbur som till fyra femtedelar ungefär är under vatten. Man har cyklop på sig men ingen snorkel och andas som sagt över ytan. Guiderna lockar med ett bete hajen så nära buren som möjligt, så att man ska få se de magnifika djuren på nära håll.

Pris och bokning

Priset är cirka 1200 R, dvs 700-800 kr (beror mycket på hur mycket det sydafrikanska randet står i).

Bokar gör man på plats, ring i förväg bara och kolla så att vithajar har synts till. På MittSydafrika.se finns tips på företag som anordnar vithajsdyk.

Bilder och inspiration

vithajsdyk i bur

dyka med vithajar i sydafrika


by with 2 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *