Prova thaiboxning i Thailand

thaiboxningThailand är inte bara känt för sina stränder, sin mat och sina vänliga leenden, utan även för sina vassa armbågar. Då menar jag förstås thaiboxning, eller muay thai som det heter i Thailand. Thaiboxning är en av många populära “exportprodukter” från Thailand och även om man kan träna thaiboxning överallt från Sverige till Sydamerika så är det förstås självklart att man ska prova på det i just Thailand.

Thaiboxning är en kampsport där man får använda slag, sparkar men också armbågar och knän för att ta ner sin motståndare. I motsats till MMA förekommer ingen brottning utan man slåss stående och i så kallad klinch. Att träna thaiboxning är inte bara mycket bra träning för kroppen utan även en inblick i thailändsk kultur.

Såhär går det till

Man kan träna thaiboxning på många olika ställen i Thailand, tex Phuket, Koh Samui, Koh Lanta, Chiang Mai, Bangkok mm. Man behöver i regel inte boka i förväg innan utan kan höra sig för genom att gå till thaiboxningsgymmet och höra sig för med någon av tränarna. I de lite större gymmen tränar man enligt ett strukturerat schema med nybörjare och mer avancerade tränar i olika grupper. I de lite mindre gymmen är det oftast inte lika strukturerat men i princip innebär varje träning en kombination av följande:

  • Uppvärmning i form av skuggboxning och/eller löpning
  • Övning av slag och spark-kombinationer på säck
  • En-och-en övning med pads tillsammans med tränare
  • Eventuellt sparring om man börjar bli lite mer erfaren.

Vissa gym har mycket hård träning och man förväntas träna 2 ggr om dagen, 2h per gång. Det kräver förstås att man är i hygglig form innan. Vanligast är dock att man kan välja helt fritt hur man vill träna. En bra grundkondition innan du börjar träna är dock att rekommendera för att tillgodogöra dig så mycket som möjligt av träningen.

Det som är roligt med thaiboxning i Thailand är att det är en betydligt vänskapligare stämning än man kan tänka sig. Det är extra roligt att träna direkt med thailändare och lära känna dem och därtill deras kultur. Att man blir vältränad och dessutom lär sig självförsvar är en trevlig bonus!

 

Pris och bokning

Som sagt så behöver man oftast inte boka i förväg utan man kan komma dagen innan och registrera sig. Priset varierar stort från gym till gym men 2.000 Baht i veckan (c:a 400 kr) är ganska normalt.


by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *