Vandra inkaleden

För den som gillar att vandra så är inkaleden den ultimata upplevelsen. Inkaleden är den mest kända vandringsleden i hela Sydamerika och är av många ansedd vara en av de fem bästa lederna i hela världen. Vandringsleden är bara 43 km lång, men trots det så får man under vandringen uppleva både vackra bergsvyer, ”molnskog”, subtropisk djungel, och självklart en rik mix av Inkas byggnadsstenar, ruiner och tunnlar som fortfarande är i väldigt bra skick i förhållande till sin ålder.

Bäst av allt, höjdpunkten på hela vandringen längs inkaleden, är ändå den slutgiltiga destinationen; Machu Picchu.Machu Picchu har länge kallats ”Lost City of the Incas”. Anledningen till det är att staden länge efter Inkarikets fall låg orörd och aldrig upptäcktes på grund av att staden låg så väl gömd uppe bland bergen. Därför är staden så otroligt väl bevarad, och visar verkligen inkafolkets otroliga skicklighet i att bygga hus och bostäder.

inkaleden

Priserna varierar ganska kraftigt beroende på vilken arrangör man väljer, och själva vandringen kostar normalt mellan 2000 och 4000 kronor. Men flygresan till Cuzco är normalt väldigt dyr och går på ungefär 15-20 000 kronor för en tur och returresa. Boende är däremot ganska billigt och det går utan problem att få tag på ett dubbelrum för två personer för mindre än 300 kr per natt.

För den som är intresserad av att vandra längs inkaleden och få uppleva Machu Picchu så kan man nedan se en 20 minuter lång dokumentär om hur det kan vara att vandra på inkaleden.

Det kan vara ett mycket spännande äventyr att vandra längs med inkaleden. Dels att få uppleva all den storslagna naturen, men kanske framför allt att få uppleva Machu Picchu. Det finns knappt ord som kan förklara Machu Picchus storhet och hur fascinerande det är att få uppleva staden på plats.

Att vandra leden tar normalt fyra till fem dagar, men är man snabb så är det möjligt att gå den på så lite som två dagar.

Den som ska vandra längs inkaleden måste tänka på att ta med sig rätt typ av utrustning. Vädret kan skifta en hel del under vandringen, och trots att det är soligt och varmt ena dagen kan det vara kallt och regnigt dagen efter. Så att ha med sig bra kläder är verkligen ett måste. Dessutom måste man tänka på att inkaleden går på väldigt hög höjd. Högsta punkten man når ligger på hela 4200 meters höjd över havet. Därför rekommenderas det att man spenderar minst en hel dag i Cuzco innan man börjar vandringen för att låta kroppen acklimatisera sig. Cuzco ligger för övrigt på 3250 meters höjd och där kommer man att övernatta innan vandringen börjar i vilket fall. Men när man bokar sin resa via någon av de alla researrangörer som ordnar vandringar längs inkaleden så kommer de också att informera om vad som är viktigt att tänka


by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *