Jaga stormar i USA

Om du har sett dokumentärserien Storm Chasers på Discovery channel så har du kanske ganska bra koll på vad det handlar om att jaga stormar i USA, så kallad Storm Chasing (eller Tornado Chasing). Filmen Twister har också lockat många till denna äventyrliga naturupplevelse, men verkligheten skiljer sig förstås märkbart från denna film.

Såhär går det till

Även om tornados och extrema oväder drabbar USA över i princip hela året så är de som allra värst under våren och sommaren med en peak kring maj och början av juni. Det är också då som de allra flesta storm chasing-arrangörerna har sina turer, helt enkelt för att man har störst chans att se extrema oväder vid denna tidpunkt.

För dig som nybörjare är det helt klart de organiserade turerna du ska använda dig av då det är förenat med livsfara att göra detta själv utan utbildning eller rätt utrustning. De organiserade turerna har välutbildade guider, modern utrustning och erfarenhet som inte bara gör resan säker utan även ger dig störst chans att faktiskt se en tornado.

Vad kostar det?

Turerna varierar från endagarsturer till 14-dagarsturer. Endagarsturerna är främst för folk som bor i området och kan åka med kort varsel men de kortaste är annars kring 4 dagar. Åker man från Sverige rekommenderas att man tar en tur som är mellan 7-10 dagar. En sådan resa kostar runt $3.000, dvs c:a 20.000 svenska kronor. Då ingår boende men inte resan över till USA (c:a 5.000 – 7.000 kr).

På review- och jämförelsesidan StormChasingUSA.com finns en lista med företag som arrangerar storm chasing-turer. Här kan man också leta efter de billigaste turerna, söka efter datum som passar samt läsa recensioner och kommentarer om de olika researrangörerna. Rekommenderas varmt!

Vill du följa storm chasers och se vad som händer i USA just nu kan du kolla in StormCenter – Live storm chasing, där man via en karta över USA kan se allt som händer relaterat till oväder just nu.

Lite bilder och inspiration

jaga stormar i USA


by with 2 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *